LOVAČKI RECEPTI
|
Punjeni odrezak "Sv. Hubert" (glavno jelo) |
Sastojci: | |||
Opis: Odrezak istanjiti, začiniti, puniti nadjevom i uvezati. Pobrašniti ga i ispeći sa svih strana. Na ostatku masnoće napraviti umak od šampinjona, luka, crnog vina, temeljca, vrhnja za kuhanje i jednog dijela džema od brusnica. U tako prigotovljen umak staviti odrezak i pirjati. Odrezak serviramo uz okruglice od dizanog tijesta, povrća i uz dodatak džema od brusnica. Odrezak treba obložiti izrađenim šampinjonima |
Gulaš od divljači | |
Potrebno: Priprema: | |
Odresci od divljači u umaku | |
Potrebno: 500 g jelenjeg hrpta, 2 žlice senfa, 50 pancete, 20 g putera, 100 ml maslinova ulja, borovnice, grančica ružmarina, mažuran, 1 čašica džina, 200 ml prošeka, 1 žlica škrobnog brašna, 1 žlica Vegete.
Priprema: Jelenji
hrbat odvojite od kosti. Narežite svježi ružmarin i mažuran pa ih pomiješajte sa
senfom. Meso pospite
| |
Srneći hrbat na lovački način | |
Potrebno: Priprema: Meso
divljači odvojite od kosti i pospite
| |
Srneći odresci | |
Potrebno: 1 kg srnećih odrezaka, 50 ml ulja, 200 g luka, 100 g korijena celera, 100 g peršinovog korijena, 150 g mrkve, 100 g pasiranog pomidora, peršun u listu, 1 žlica pekmeza od šljiva, 1 žlica škrobnog brašna. Za marinadu: 2 češnja bijelog luka, 500 ml bijelog vina, list lovora, 1-2 klinčića, 1 žlica borovnica, 1 žlica vegete.
Priprema: Vino razrijedite s 200 - 300 ml vode i zakipite. Dodajte lovorov list, klinčiće, borovnicu, grubo narezan bijeli luk i Vegetu. Marinadu kuhajte na laganoj vatri desetak minuta, ohladite, a zatim njome prelijte pripremljene odreske. Ostavite ih da se mariniraju na hladnom mjestu oko 3 sata. Nakon mariniranja odreske sa svih strana popecite na zagrijanom ulju. Dodajte nasjeckani luk, mrkvu i peršinov korijen narezane na kolutiće, a celer na ploške. Odreske podlijte mješavinom vina u kojoj su se marinirali i pirjajte u poluotkrivenoj posudi oko 30 minuta. Nakon toga dodajte pekmez od šljiva koji ste razrijedili s 2 - 3 žlice vode, pasirani paradajz i ostatak marinade zajedno sa začinima. Nastavite pirjati na laganoj vatri oko 40 minuta dok meso ne omekša. Pred kraj kuhanja umiješajte škrobno brašno razmućeno s malo vode i kratko prokuhajte. Srneće odreske poslužite uz palentu. Umjesto pekmeza možete staviti oko 50 g suhih šljiva bez koštica. | |
Pirjani zec | |
Potrebno: 1 zec od 2-3 kg, 100 g brašna, 100 g putera, 200 dl bijelog vina, 200 g vrhnje, so, papar, kocka šećera, 1 žlica senfa, 1 limun, 200 g mrkve, 100 g peršuna, 100 g crvenog luka, 3-4 lovorova lista, nekoliko zrna bibera, sirće, voda.
Priprema: Očišćenog zeca staviti u marinadu, koji se priprema tako da se prvo u vodi prokuha povrće, lovor, papar i sirće, pa doda so. Kad se to ohladi spustiti zeca i držati ga u pajcu na hladnom mjestu oko dva dana uz povremeno okretanje. Potom zeca izvaditi, osušiti i nasječi na 4 dijela, posoliti. Prepržiti zeca na ugrijanom puteru sa svih strana. Meso izvaditi i ostaviti na toplo mjesto. Povrće iz marinade procjediti, spustiti na ugrijani puter, posoliti, pobiberiti, dodati malo senfa, kocku šećera i limunovog soka, pa ga dinstati dok povrće ne omekša. Povrće propasirati, vratiti u posudu, naliti vino i dodati zečje meso. Kad se sve zajedno malo propirja, umiješati vrhnje umućenu s brašnom. Još samo malo pirjati i služiti uz okruglice od kruha ili krompira. | |
Zec "paprenjak" | |
Potrebno: 1 veći zec, marinada, 1 žlica svježe mljevenog bibera, 1 žlica ljute crvene paprike, 1 žlica senfa, malo brašna, 50 g putera, 2 kocke šećera, voda, 100 g vrhnja.
Priprema: Očišćenog zeca staviti u marinadu koja se sprema kako je gore opisano s tim da se u ovom slučaju dodaje ljuta crvena paprika i senf. Nakon 2-3 dana zeca izvaditi iz marinade, dobro posušiti, izrezati na veće komade, uvaljati u brašno i naglo prepržiti sa svih strana na ugrijanom puteru. Marinadu procijediti, naliti njome preprženo meso i polako pirjati dok meso ne omekša. Eventualno dosoliti. Gotovo meso izvaditi i osatviti na toplom mjestu. U sok od pečenja dodati šećer i malo prepržiti, naliti umućeno brašno i vrhnje sa malo vode i lagano prokuhati da bi se dobio gust umak. Dijelom umaka preliti meso a ostatak služiti odovjeno. Uz zeca "paprenjaka" najbolje je služiti tjesteninu. U nedostatku zeca, može se upotrijebiti i kunić. | |
Pečeni fazan | |
Potrebno: 1 mladi fazan, 150 g putera, so, papar, sok od 2 limuna, 4-5 jabuka, 50 g grožđica, 100 g vrhnja.
Priprema: Fazana pažljivo očistiti jer je kožica nježna, naročito na prsima. Nakon čišćenja ostaviti ga u zamrzivaču nekoliko dana. Prije upotrebe fazana odmrznuti, oprati i posušiti. Izvana i iznutra posoliti i popapriti. Fazana preliti sokom od limuna. Očistiti jabuke i napuniti ih grožđicama. Položiti fazana u duguljastu vatrostalnu posudu, okolo staviti jabuke i sve preliti otopljenim puterom. Peči u prethodno zarijanoj pečnici na 200 st. C oko 1,5 sat, uz povremeno prelijevanje vlastitim saftom. Kad je fazan pečen, dio safta odliti, izmješati sa vrhnjem i preliti pečenje. Služiti uz uobičajene priloge za pečenu divljač kao napr. kuhani krompir, krokete i sezonsku salatu. | |
Divlja patka na lovački način | |
Potrebno: 1 očišćena i odležana divlja patka, 2 mrkve, 1 korijen celera, 2 glavice crvenog luka, 50 g putera, 150 g pomidor-pirea, 300 g šampinjona, 5-6 zrna borovice, 1 čaša crvenog vina, 100 g juhe, 1 limun, papar u zrnu, so.
Priprema: Patku kojoj je izvađena utroba i odležala nekoliko dana na hladnom i prozračnom mjestu, očistiti od perja, dobro oprati i namazati limunovim sokom. Uvezati je kuhinjskim koncem kako bi zadržala oblik pri kuhanju. Prepržiti je na puteru u pogodnoj posudi sa svih strana. Dodati povrće isječeno na komade, bobice borovice, posoliti, popapriti i preliti vinom. Kad vino uvri, dodati pomidor-pire razmućen u toploj juhi, smanjiti vatru i kuhati na tihoj vatri. Kad je patka napola gotova, dodati očišćene šampinjone i završiti kuhanje. Patku izvaditi i lijepo narezati na komade, položiti na tanjir. Šampinjone položiti oko patke i preliti sa malo safta a ostatak safta služiti posebno. | |
Paprikaš od divlje patke | |
Potrebno: 1 očišćena i odležana divlja patka, 2-3 mrkve, 3-4 crvene paprike, 1 oljušten svježi pomidor, 1 korijen celera, 2 glavice crvenog luka, 50 g putera, 100 g pomidor-pirea, 300 g šampinjona, 1 čaša crvenog vina, papar u zrnu, so ili vegeta.
Priprema: Patku izvađene utrobe koja je odležala nekoliko dana na ledu (u zamrzivaču) očistiti od perja, preporučeno oguliti i kožu ako se radi o starijem primjerku i dobro isprati. Staviti da se obari u vodi sa malo soli. Nakon što je meso omeklo, patke izvaditi i meso odvojiti od kostiju. Na puteru propržiti luk, na kockice narezanu mrkvu, paprike, pomidor i celer. Dodati šampinjone a zatim meso i sve preliti crvenim vinom. Kad vino uvri, dodati pomidor pire razmućenoj u toploj vodi, smanjiti vatru i kuhati na tihoj vatri. Kao prilog preporučujemo domaću tjesteninu ili rižu. | |
Prsa fazana na salati | |
Potrebno: 200 g prsa fazana, 300 g crvenog kupusa, 1/2 kiselih krastavica, 1 glavica rikola-salate, 1 vrečica Vegeta Twist-salata, 1 vrečica Vegeta Twist-piletina, voda, ulje.
Priprema: Crveni kupus očistiti, oprati, izvaditi srž i narezati na tanke trakice. Krastavice narezati na trakice, Glavice rikola-salate očistiti, oprati i narezati na komadiće. Vrečicu Vegeta Twist-salata pomiješati sa 3 žlice ulja i vode. Crveni kupus i krastavice preliti ovim sosom i ostaviti da odleži 15-tak minuta. Prsa fazana oprati, posušiti i odvojiti kosti. Začiniti Vegeta Twist za piletinu. Ostaviti par minuta da odleži. Na zagrijanom ulju prepržiti prsa fazana cca. 3 minute sa obje strane, izvaditi i narezati na trakice. Pomiješati rikola-salatu sa kupusom i krastavcima, rasporediti na tanjire i garnirati prsima fazana. Umjesto prsa fazana mogu se koristiti i pileća prsa. | |
_____________________________________________ Copyright © 2000 - 2006 PC SHIFT, Rijeka, All Rights Reserved |